Cara Mudah Kari kepala ikan style mama

Kari kepala ikan style mama. Kari kepala ikan style mama Amie Selangor. Kari kepala ikan (mamak style) rose hassan kemaman, terenggannu. Paling penting, jangan lupa Subscribe !!!!! ===== Bahan-Bahanya ialah : *Kepala ikan.

Ia biasanya dihidangkan dengan sama ada nasi atau roti, atau sebagai hidangan yang dikongsi. Kari kepala ikan atau Muri Ghanto adalah makanan Bengali utama, dibuat dengan nasi dan kepala ikan. Ikan yang digunakan umumnya ikan rohu.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Kari kepala ikan style mama Amie Selangor. Kari kepala ikan (mamak style) rose hassan kemaman, terenggannu. Paling penting, jangan lupa Subscribe !!!!! ===== Bahan-Bahanya ialah : *Kepala ikan.

Kari kepala ikan style mama Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Kari kepala ikan style mama:

  1. Ambil of Bahan tuk ditumbuk.
  2. Sediakan 3 of biji bawang merah.
  3. Pastikan 3 ulas of bawang putih.
  4. Sediakan 1 of inci halia.
  5. Pastikan 5 of tangkai cili api kg / cili padi.
  6. Pastikan of Bahan tuk memasak.
  7. Pastikan 1 of kepala ikan dibelah 2 ikut lah nk guna ikan apa pn tkpa..
  8. Ambil 2 of tangkai daun kari.
  9. Ambil 1 of biji bawang besar dibelah bulat2.
  10. Ambil 1 of bungkus Bendi.
  11. Ambil 2 of biji tomato.
  12. Pastikan of Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih,buah pelaga.
  13. Pastikan 1 of sudu halba campur.
  14. Ambil 1/2 kotak of santan lg sedap gna santan fresh.
  15. Pastikan 1 of peket rempah kari ikan.
  16. Sediakan 1 of sudu serbuk cili.
  17. Sediakan 1 of sudu serbuk ketumbar.
  18. Ambil 1 cawan of air asam jawa.
  19. Ambil of Air ikut lah nk kuah tak cair sgt kurngkan air.
  20. Sediakan of Cili merah besar belah 2 tmbahan untk bg meriah skit.
Baca Juga >  Bagaimana Wonton Soup Penang

Kari Mamak Kepala Ikan Merah Oleh: Azie Kitchen. Resepi kari kepala ikan ini kiriman Kak Raja. Bagi mama kalau ada kari kepala ikan dan ulam-ulaman serta sambal belacan dah cukup terangkat untuk menjamu selera! Biasanya resepi kari kepala ikan tenggiri tanpa santan style mamak lagi sedap jika menggunakan ikan segar.

Langkah Penyediaan untuk memasak Kari kepala ikan style mama:

  1. Tumbuk geng2 ni jgan smpai halus sgt…
  2. Tumis bahan2 yg ditumbuk td smpai kuning2 skit, msukan geng2 kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih, skli halba cmpur. Tumis smpai naik bau..
  3. Guna sepeket rempah kari cmpur serbuk cili 1 sudu skli 1 sudu serbuk ketumbar.
  4. Campuran td gaul smpai rata tmbah air skit bg jd mcm dlam gmbar ni, baru msuk dalam kuali masak smpai pecah minyak.
  5. Bla dh pecah minyak msukan air asam jawa kacau2 smpai sebati msukan santan setengah kotak klau nk lbih rasa rempah, tp klau nk rsa lebih lemak lebihkan santan ikut selera hangpa naa.. Cheq penang mai kari kena pior tu santan kasi kurng he2.. Bru mkan peluh2 manja kuaq…
  6. Bila dh mendidih bru masukn ikan gaul2kan bg sekata ttup kuali bg ikan resap rmpah2 td bru sempoi.
  7. Lpas lbih kurng 5 minit tutup kuali td. Buka balik pastu msukan bendi, tomato dgn bawang yg dh ptong2 td.. Gaul sekata plan2 tkut ikan hancur.. Msukan gram jga perasa secukup rasa, ttup smula kuali tunggu smpai bendi msak boleh ttup api hidangkan…
  8. Alhamdulillah kari dh msak bila bendi dh lembut boleh lah hidangkan.. Sedap bila mkan tengah panas2 dgn nasi bru lpas msak.. Terbaik.. Slmat mencuba…
Baca Juga >  Langkah Kari Kepala Ikan Merah

Memang ianya akan memberi rasa yang enak pada masakan. Fuhh bercerita mengenai ikan tenggiri pun dah telan air liur haha. Cara Memilih Ikan Segar Di Pasar. Aku kenal kari kepala ikan tanpa santan, sejak berkahwin. Masa bujang selalu mom masak kari atau gulai yang memang letak santan.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *