Cara termudah Nasi Minyak Terengganu

Nasi Minyak Terengganu. Anda boleh ikuti step by step yang lengkap dikongsikan. GULAI DAGING NASI MINYAK Resepi Nasi Minyak Terengganu. Nasi minyak sesuai dijamu bersama lauk pauk seperti ayam gulai/ayam masak merah/Gulai Kawah bersama Acar Timun & Nenas.

Don't have time to do the gulai so masak merah pon cukup la. hehe. So here is the easy peasy recipe. Di Terengganu lazimnya nasi minyak dimakan dengan kuah gulai ayam, acar timun dan sambal belacan.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi Minyak Terengganu Satu diantara cara mudah untuk mendapatkan resipi secara percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, kamu boleh mencuba resipi percuma dengan melaksanakan carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Anda boleh ikuti step by step yang lengkap dikongsikan. GULAI DAGING NASI MINYAK Resepi Nasi Minyak Terengganu. Nasi minyak sesuai dijamu bersama lauk pauk seperti ayam gulai/ayam masak merah/Gulai Kawah bersama Acar Timun & Nenas.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Cara Mudah Nasi Minyak. Hidangan Nasi (Maraton Ramadhan)

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Minyak Terengganu:

  1. Pastikan 2 kg of beras.
  2. Ambil of Sukatan air secukupnya.
  3. Ambil 1 cawan of susu cair.
  4. Pastikan 4 sudu makan of tomato puri.
  5. Ambil 2 sudu makan of minyak sapi.
  6. Pastikan of Garam secukup rasa.
  7. Pastikan of Minyak untuk menumis.
  8. Ambil of Bahan Tumis:.
  9. Pastikan 3 of biji bawang merah | dimayang.
  10. Ambil 3 cm of halia.
  11. Sediakan 1 helai of daun pandan | disimpul.
  12. Pastikan 1 batang of kulit kayu manis.
  13. Pastikan 3 of biji bunga lawang.
  14. Pastikan 3 of biji buah pelaga.
  15. Sediakan 4 of biji cengkih.
  16. Sediakan of Bahan Lain:.
  17. Pastikan of Kismis secukupnya.
  18. Ambil of Bawang goreng secukupnya.

Kalau ada ikan kering lagi ngam lah. Ni merupakan lauk kegemaran saya kalau nak masak nasi minyak. makan memang bertambah-tambah. Nasi Minyak Terengganu Nasi minyak gulai daging bawang goreng sungguh enak.: chiffon custart caramel cake kek yang di lapisi dengan custart dan caramel yang enak.: Nasi Serai Mentega Harum dan Sedap: Mee Hailam Sedap + Mudah Pasti sedap dan menyelerakan! Resepi Nasi Minyak asli dari Terengganu dan di demonstrasi masakan oleh Tok Ma sendiri !!

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi Minyak Terengganu:

  1. Sediakan bahan-bahan seperti berikut..
  2. Panaskan minyak. Masukkan minyak sapi. Tumis bahan hiris, rempah empat sekawan dan daun pandan..
  3. Tumis bahan-bahan tadi sehingga garing dan naik bau. Tuang ke dalam periuk berisi beras yang telah dibasuh bersih dan ditos..
  4. Kemudian masukkan susu cair, tomato puri dan garam secukup rasa. Kacau sebati..
  5. Tambahkan air jika sukatan air tidak mencukupi. Tanak beras sehingga nasi masak sempurna..
  6. Apabila nasi sudah masak, gemburkan dan taburkan kismis dan bawang goreng mengikut citarasa..
Baca Juga >  Cara termudah Nasi minyak versi Aida

Boleh dapatkan Rempah Tok Ma di Giant & Tesco berdekatan anda. Nasi Minyak John at Jalan Petani, beside AEON building. Nasi minyak or ghee rice is another typical food for this state. It is normally eaten with vegetable pickles. Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *