Langkah Mee kari Nyonya

Mee kari Nyonya. Mee kari siapalah yang tak suka kan. saya suka mee kari versi nyonya yang kuahnya agak mild dan sedikit cair, tak berapa pekat dan tak berapa lemak berminyak. boleh dihirup lagi. Dan mee kari wajib ada kerang dan tauhu kering kembung (tauhu pok). Suka betul tauhu kembang tu dalam kuah kari. sedap je hehehe.

Nyonya Curry Mee usually comes with sambal. So simple fry plain sambal to go with the curry mee if you wish too. Jom CikDyg nak share dengan hampa resepi mudah mee kari nyonya.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Mee kari siapalah yang tak suka kan. saya suka mee kari versi nyonya yang kuahnya agak mild dan sedikit cair, tak berapa pekat dan tak berapa lemak berminyak. boleh dihirup lagi. Dan mee kari wajib ada kerang dan tauhu kering kembung (tauhu pok). Suka betul tauhu kembang tu dalam kuah kari. sedap je hehehe.

Mee kari Nyonya Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Langkah Mee Rebus Ubi Keledek

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Mee kari Nyonya:

  1. Sediakan of Bahan kisar.
  2. Ambil 6 ulas of bawang merah.
  3. Ambil 4 ulas of bawang putih.
  4. Ambil 2 of inci lengkuas.
  5. Pastikan 2 of inci kunyit hidup.
  6. Pastikan 1 batang of serai.
  7. Pastikan 2 of inci belacan.
  8. Ambil 15 of tangkai cili kering(rendam dulu).
  9. Sediakan 1/2 cawan of udang kering.
  10. Pastikan of bahan basah.
  11. Sediakan 2 cawan of santan pekat.
  12. Ambil 5 cawan of air.
  13. Ambil 20 of ekor udang.
  14. Ambil 5 of biji tauhu fok.
  15. Pastikan 8 of biji bebola ikan.
  16. Sediakan 2 keping of fish cake.
  17. Ambil 200 gram of dada ayam.
  18. Sediakan of bahan perasa.
  19. Sediakan 2 of tangkai daun kesum.
  20. Pastikan 1 of tangkai daun pudina.
  21. Ambil 2 of sudu gula.
  22. Pastikan 2 of sudu garam.
  23. Sediakan 2 of tangkai bunga kantan.

Sesuai untuk yang takdak idea nak masak apa tapi tekak dah jemu nak makan nasi. Resepi Mee Kari Nyonya Yang Sedap Dan Simple. Hari ini ada pameran hartanah dan saya pun terlibat. Saya sekadar memenuhi aktiviti jual rumah sambil bertemu rakan-rakan dalam line yang sama iaitu developer.

Cara-cara untuk memasak Mee kari Nyonya:

  1. Sediakan bahan bahan.
  2. Tumis bahan kisar hingga layu kekuningan dan naik bau serta pecah minyak.kemudian masukkan dada ayam.
  3. Setelah pecah minyak baru masukkan santan dan air.tunggu hingga mendidih..
  4. Bila sudah mendidih masukkan pula tauhu fok fish cake,udang.masukkan juga daun kesum dan bunga kantan.perasakan garam secukupnya.biarkan mendidih sekejap.siap dan boleh dihidangkan..
Baca Juga >  Langkah Mee Rebus Johor

Mee kari nyonya Jadi orang dapur selalu pening memikirkan apa yang nak dimasak. Haritu berkira-kira nak masak mee kari tetapi teragak pula nak bereksperimen buat kuah kari campur dengan kuah laksa nyonya. Saya amat meminati sambal mee kari di Little Penang Cafe kat Mid Valley tuuu. Jadi saya pun masaklah sambal yang ada persamaan rasa begitu. Seisi keluarga sukakan sambal udang kering ni dan menjadikan Mee Kari Nyonya saya semakin sedap dan berlemak.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *