Cara termudah Macaroni bakar kelantan

Macaroni bakar kelantan. Malaysia » Kelantan » Kota Bharu » Is this your business? Make sure your information is up to date. Plus use our free tools to find new customers.

Tak seperti lasagna yang anda kena rendam dulu,untuk resepi makaroni ni senang. Anda didihkan air sampai mendidih lepas tu rebus makaroni sehingga empuk tahap anda suka. Kemudian tuangkan sos puteh, biar rata sepenuhnya.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Malaysia » Kelantan » Kota Bharu » Is this your business? Make sure your information is up to date. Plus use our free tools to find new customers.

Macaroni bakar kelantan Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Macaroni bakar kelantan:

  1. Ambil 2 1/2 cawan of makaroni.
  2. Sediakan 5 of biji telur.
  3. Ambil 500 g of daging.
  4. Sediakan 2 cawan of susu segar.
  5. Ambil 2 of biji bawang holland.
  6. Pastikan 1 of biji lada benggala/4 biji cili merah.
  7. Pastikan 5 of biji bawang merah.
  8. Sediakan 3 of biji bawang putih.
  9. Pastikan 1 of sudu besar rempah kari daging adabi.
  10. Ambil 1 of sudu besar rempah kurma adabi.
  11. Sediakan 1/2 cawan of bawang goreng.
  12. Sediakan 1/2 cawan of daun sup+daun bawang.
  13. Ambil of garam.
  14. Sediakan of minyak untuk menumis.
  15. Pastikan 1 of biji carrot.
Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Nekbat Tanpa Pewarna

Lihat juga resipi-resipi untuk Makaroni Bakar. Entry kali ni saya nak kongsikan resepi western iaitu Makaroni Cheese Bakar. Sesekali kita tukar la selera pulakkan. Resepi ni walaupun banyak step nak buat, tapi setiap step tu senang je nak buat.

Langkah Penyediaan untuk memasak Macaroni bakar kelantan:

  1. Rebus makaroni sehingga separuh masak dan toskan.
  2. Cincang bawang holland, bawang merah, bawang putih, lada benggala atau boleh guna blender kering..
  3. Kisar daging dan parut carrot..
  4. Cincang daun sup+daun bawang.
  5. Panaskan minyak, tumis semua bawang sampai layu. masukkan cili.
  6. Masukkan rempah kari dan kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air.
  7. Masukkan daging cincang. kacau sehingga masak dan tambah garam secukup rasa.
  8. Masukkan carrot, daun sup dan bawang goreng. kacau.
  9. Masukkan makaroni dan gaul rata.
  10. Kalau taknak guna susu segar boleh guna resepi asal iaitu guna telur 10-15 biji. sehingga makaroni betul2 tenggelam.
  11. Biarkan sedikit sejuk. pastu masukkan susu segar dan telur yang telah dipukul. kacau sebati.
  12. Masukkan makaroni yg dah dimasak ke dalam loyang. jangan lupa sapu magerin dulu sebelum masukkan makaroni. masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 160 C 45 min. pastikan makaroni betul-betul tenggelam supaya permukaan tak keras bila dah siap bakar nanti..

Mula-mula kita goreng makaroni macam biasa, kemudian buat sos putih yang simple dan bakar. Ada juga yang memanggilnya dengan nama Apam Mayat. Resipi ini warisan dari orang-orang lama menyebabkan ia sentiasa digemari ramai tanpa mengira usia. Azie Resepi ayam bakar kelantan; resepi bahulu Sky Blue's Kitchen Try resepi makaroni bakar daripada dila ni. Alhamdulillah kerana niat saya untuk berkongsi akhirnya jumpa gak resepi.

Baca Juga >  Cara Mudah Ketupat Sotong

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *