Cara termudah Nasi Minyak Ayam Masak Merah #phopbylinimohd

Nasi Minyak Ayam Masak Merah #phopbylinimohd. Saya menyediakan nasi minyak dengan kawan kawannya iaitu Ayam Masak Merah dan Acar Timun untuk hidangan anak anak di hari raya kedua. Hari raya pertama dah makan lemang dan rendang, jadi hari raya kedua mesti nak makan nasi. Tapi kalau memasak nasi putih, kena sediakan dua tiga jenis lauk pula.

Ia akan menjadi a keeper recipe kami untuk Ayam Masak Merah. Resipi sedap dan mudah untuk Nasi Minyak Ayam Masak Merah #phopbylinimohd. Cukup hanya lauk ayam masak merah dan acar jelatah.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Saya menyediakan nasi minyak dengan kawan kawannya iaitu Ayam Masak Merah dan Acar Timun untuk hidangan anak anak di hari raya kedua. Hari raya pertama dah makan lemang dan rendang, jadi hari raya kedua mesti nak makan nasi. Tapi kalau memasak nasi putih, kena sediakan dua tiga jenis lauk pula.

Nasi Minyak Ayam Masak Merah #phopbylinimohd Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Langkah Nasi minyak

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Minyak Ayam Masak Merah #phopbylinimohd:

  1. Pastikan of Nasi Minyak.
  2. Pastikan of Bahan Bahan :.
  3. Ambil 3 cawan of beras basmathi (Moghul Faiza).
  4. Sediakan 2 cawan of air.
  5. Sediakan 1 1/2 cawan of susu cair.
  6. Sediakan 1/2 of biji bawang besar (di mayang).
  7. Ambil 2 ulas of bawang putih (di mayang).
  8. Pastikan 1 of inci halia (di hiris kasar).
  9. Sediakan 2 of sudu besar minyak sapi.
  10. Sediakan 1 of sudu besar minyak masak.
  11. Pastikan 2 helai of daun pandan (di simpul).
  12. Pastikan 1 batang of serai (di titik).
  13. Sediakan 2 of sudu besar sos tomato (tak letak pun takpe).
  14. Pastikan 1 sudu teh of garam.
  15. Ambil Sedikit of pewarna merah & hijau (ikut suka nak letak warna apa).
  16. Pastikan of Bahan Tumis :.
  17. Pastikan 2 batang of kulit kayu manis.
  18. Pastikan 3 of kuntum bunga lawang.
  19. Ambil 5 of biji cengkih.
  20. Ambil 3 of biji buah pelaga.
  21. Sediakan of Bahan Hiasan :.
  22. Pastikan Sedikit of daun sup (di hiris).
  23. Ambil of Bawang goreng (di tabur atas nasi).
  24. Pastikan of Ayam Masak Merah.
  25. Pastikan of Bahan Bahan :.
  26. Pastikan 14 of ketul ayam (potong sederhana besar).
  27. Sediakan 3 of sudu besar cili boh (cili kering blend pun boleh juga).
  28. Pastikan 1/2 of biji bawang besar (di hiris halus).
  29. Ambil 2 ulas of bawang putih (di hiris halus).
  30. Ambil of Kalau rajin boleh blend bawang besar n bawang putih ni.
  31. Sediakan 1/2 of biji bawang besar (di hiris bulat).
  32. Sediakan 1 batang of kulit kayu manis.
  33. Sediakan 4 of sudu besar cili sos.
  34. Ambil 2 of sudu besar sos tiram.
  35. Pastikan of Bahan Hiasan :.
  36. Sediakan Sedikit of daun sup (di hiris).
  37. Sediakan Sedikit of daun bawang (di potong).
  38. Ambil of Acar Jelatah.
  39. Pastikan of Bahan Bahan :.
  40. Ambil Sedikit of bawang besar di potong halus.
  41. Ambil 1/2 batang of timun (di buang pulur dan di potong panjang2).
  42. Sediakan Sedikit of lobak merah (di hiris halus dan panjang2).
  43. Ambil Sedikit of kobis (di hiris halus).
  44. Ambil 2 of sudu besar gula.
  45. Sediakan 1 of sudu besar cuka makan.
  46. Ambil Sedikit of air.
  47. Pastikan Sedikit of garam.
  48. Ambil 1 of biji cili merah (di hiris).
Baca Juga >  Cara Mudah Nasi Minyak Daging Beriani

Boleh cuba untuk menu berbuka nanti. 😊 Bila dah teringin lauk pauk kenduri, jadi kita masaklah special hari ni. Gandingan lauk pauk kenduri yang biasa dijamu ketika kenduri adalah Nasi Minyak Hujan Panas Bersama Ayam masak Merah, Dalca Telur dan Papadom. Memang puas hati makan bila dihidangkan lauk sebegini. Dapur kan kita punya so jom kita realisasikan hajat nak makan lauk pauk […] Nasi ni memeang pebret dia dari kecik lawan pulak dengan ayam masak merah.

Cara-cara untuk memasak Nasi Minyak Ayam Masak Merah #phopbylinimohd:

  1. Basuh beras bersih2 dan rendam sekejap dalam 20 minit. Kemudian tapis n toskan..
  2. Panaskan periuk nasi. Saya tumis terus dalam periuk elektrik tu je. Masukkan minyak sapi dan minyak masak..
  3. Masukkan bahan tumis, daun pandan dan serai. Tumiskan sebentar sehingga harum..
  4. Masukkan bawang besar, bawang putih yang di mayang dan halia. Tumis sebentar hingga harum baunya..
  5. Kemudian masukkan susu cair dan air secukupnya. Perasakan dengan garam dan gaul rata. Kemudian masukkan beras yang telah di toskan tadi..
  6. Tutup periuk dan biarkan nasi masak macam biasa. Bila nasi dah masak letakkan beberapa titik pewarna hijau dan merah. Kemudian gaul rata. Tadaaa! Dah siap. Boleh la di hidangkan bersama ayam masak merah dan acar jelatah..
  7. Ayam di perap sebentar dengan garam dan kunyit. Kemudian panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak..
  8. Kemudian keluarkan lebihan minyak gorengan ayam dan tinggalkan dalam 1 senduk je. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan kulit kayu manis hingga naik bau..
  9. Akhir sekali masukkan ayam goreng dan gaul rata. Masukkan bawang besar yang di hiris bulat. Kacau sekejap agak2 bawang dah layu boleh tutup api. Boleh la di hidangkan bersama nasi minyak. Taburkan sedikit daun bawang dan daun sup..
  10. Masukkan cili boh dan tumis hingga cili benar2 masak. Guna api perlahan. Kemudian masukkan cili sos dan sos tiram. Masukkan air (agak2 nak kuah banyak mana) dan kacau rata. Biarkan hingga sedikit kering dan naik minyak. Saya tak letak garam sebab sos tiram dah masin..
  11. Untuk acar jelatah gaulkan semua bahan bahan di atas dan masukkan dalam peti ais selama 1 jam hingga semua rasa sebati. Boleh adjust rasa ikut citarasa masing2..
Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Nasi Hujan Panas

Bergenang airmata akak bila akak tanya apa hadiah yang dia nak and dia jawab nak makan nasi minyak mama. Untuk perapan ayam; Kicap, gula, sedikit minyak masak, dan garam. Goreng ayam tadi, jangan lama sangat kejap je kemudian angkat. Anda juga boleh tambahkan air jika mahukan sedikit kuah. Menu ini sangat sesuai dimakan bersama nasi tomato, nasi minyak, nasi hujan panas bahkan boleh juga untuk nasi putih. "Hujung minggu ni kawan-kawan ofis nak datang beraya, nak masak apa yang special sikit ye?" Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *