Langkah Kari kepala ikan (mamak style)

Kari kepala ikan (mamak style). Sumber : MaDiHaA Oleh: Azie Kitchen. Kari Mamak Kepala Ikan Merah Oleh: Azie Kitchen. Apart from that, another signature dish that is well-loved among local foodies is the fish head curry.

Kari kepala ikan (mamak style) rose hassan kemaman, terenggannu. Bagi peminat kari kepala ikan tidak akan melepaskan peluang untuk mencuba resepi mamak yang tidak lapuk ditelan zaman kerana keenakan yang tidak pernah pudar. Jadi nak selamat Sue cuba resipi dari Mamak Aji yang memang pemes ngan resipi Mamak beliau.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Sumber : MaDiHaA Oleh: Azie Kitchen. Kari Mamak Kepala Ikan Merah Oleh: Azie Kitchen. Apart from that, another signature dish that is well-loved among local foodies is the fish head curry.

Kari kepala ikan (mamak style) Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan tetap mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Bagaimana Taugeh goreng

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Kari kepala ikan (mamak style):

  1. Ambil of Kepala ikan jenahak/merah.
  2. Sediakan 2 keping of isi potongan badan ikan.
  3. Ambil 1 cawan of santan (cair).
  4. Ambil 5 of sb rempah kari ikan Baba's/ mak siti.
  5. Sediakan 2 of sb serbuk ketumbar.
  6. Sediakan 3 of sb cili serbuk.
  7. Pastikan 1/2 of sudu kecil jintan putih.
  8. Ambil 2 of sudu kecil biji sawi.
  9. Sediakan 3 of sudu besar halia serta bawang putih – yg diblended.
  10. Sediakan 5 ulas of bawang merah kecil – dimayang.
  11. Ambil 2 of tangkai biji fresh cili merah besar – belah dua.
  12. Pastikan 2 of tangkai daun kari.
  13. Ambil of Asam jawa, sampai rasa cukup masam.
  14. Sediakan 2 of biji bawang besar merah &1 biji buah tomato – diblended hancur.
  15. Sediakan of Bendi, belahan tomato, terung.
  16. Sediakan of Garam gula secukup rasa.

Walau pun ia resipi Ikan Bawal, dan Sue dah memandai-mandai guna kepala ikan merah tetapi ia. Aku kenal kari kepala ikan tanpa santan, sejak berkahwin. Masa bujang selalu mom masak kari atau gulai yang memang letak santan. Ery pula jenis yang suka makan kari tanpa santan, katanya lagi lama kuah kari lagi sedap dan nikmat rasanya.

Langkah Penyediaan untuk memasak Kari kepala ikan (mamak style):

  1. Tumiskan biji sawi, daun kari, bawang merah yg dimayang dan cili besar sampai wangi. Kemudian masukkan blended halia + bawang putih, serbuk kari.
  2. Tumis sampai garing. Masukkan air asam jawa..
  3. Kemudian masukkan blended bawang besar + tomato, biarkan sekejap, masukkan santan. Sesuaikan kepekatan kuah dengan menambah air..
  4. Biarkan sampai hampir mendidih, masukkan ikan. Kemudian biarkan sampai mendidih, masukkab garam gula secukup rasa renihkan seketika.
  5. Kari kepala ikan ala2 mamak sedia dihidangg🌸.
Baca Juga >  Langkah Char Kuey Teow Sempoi

Beberapa kali juga, aku try buat kari kepala ikan ikut resepi yang ada […] Kali ini Mamak ingin majukan resepi Kari Ikan Bawal yang begitu popular di Pulau Pinang. Ikan bawal kecil ini lebih sesuai untuk goreng buat sweet… Kalau masak kari ikan, tambah pulak ada kepala seketul, mesti kena masak pekat-pekat, kalau cair macam tak kaw! Pernah Sis masak cair aje, Suami sampai tegur, kenapa kuahnya cair beno, dah macam masak asam rebus katanya, so dah taulah dan belajar dari situ, kalau nak masak kari kepala ikan, kena kuahnya pekat kaw-kaw punya, baru ada umph!. Sememangnya resepi kari kepala ikan tenggiri tanpa santan style mamak menjadi kegemaran ramai. Menu ini sedap jika dimakan bersama nasi panas.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *