Langkah Mee Kari Nyonya

Mee Kari Nyonya. Mee kari siapalah yang tak suka kan. saya suka mee kari versi nyonya yang kuahnya agak mild dan sedikit cair, tak berapa pekat dan tak berapa lemak berminyak. boleh dihirup lagi. Dan mee kari wajib ada kerang dan tauhu kering kembung (tauhu pok). Suka betul tauhu kembang tu dalam kuah kari. sedap je hehehe.

Nyonya Curry Mee usually comes with sambal. So simple fry plain sambal to go with the curry mee if you wish too. Jom CikDyg nak share dengan hampa resepi mudah mee kari nyonya.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Mee Kari Nyonya Salah satu cara mudah untuk mendapatkan resipi dengan percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, kamu boleh mencuba resipi percuma dengan melaksanakan carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Mee kari siapalah yang tak suka kan. saya suka mee kari versi nyonya yang kuahnya agak mild dan sedikit cair, tak berapa pekat dan tak berapa lemak berminyak. boleh dihirup lagi. Dan mee kari wajib ada kerang dan tauhu kering kembung (tauhu pok). Suka betul tauhu kembang tu dalam kuah kari. sedap je hehehe.

Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Mee Rebus Mak

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Mee Kari Nyonya:

  1. Ambil of 👉 1 kilo Mee kuning di celur.
  2. Sediakan of 👉 Bahan Kuah.
  3. Pastikan 2.500 ml of Air Kaldu Udang.
  4. Sediakan 50 gm of Serbuk Kari Daging larutkan dengan sedikit air.
  5. Ambil 2 batang of Serai dititik.
  6. Sediakan 600 ml of Santan Pekat.
  7. Pastikan 1 Keping of Asam Keping.
  8. Ambil 150 ml of Minyak Sayur untuk menumis.
  9. Ambil 3 of Sdk Gula pasir.
  10. Pastikan 3 1/2 of Sdk Garam Halus.
  11. Pastikan 2 of Kiub Knorr chicken Kiub Non MSG.
  12. Sediakan 3 of Tangkai Daun Kari.
  13. Ambil of 👉 Bahan Kisar.
  14. Sediakan 60 gm of Cili Kering di rendam.
  15. Sediakan 150 gm of Bawang Besar.
  16. Sediakan 50 gm of Bawang Merah Kecil.
  17. Sediakan 50 gm of Bawang Putih.
  18. Sediakan 20 gm of Halia.
  19. Pastikan 3 batang of serai Bagian putih.
  20. Pastikan 1 1/2 of Sdb biji ketumbar sangrai.
  21. Pastikan of 👉 Bahan Lainnya.
  22. Pastikan 200 gm of Tauhu Pong.
  23. Pastikan 250 gm of Fish Ball.
  24. Sediakan 250 gm of Fish Cake.
  25. Pastikan 10 of Biji Telur Rebus.
  26. Pastikan 500 gr of Udang.
  27. Sediakan 200 gm of Kacang Panjang di celur.
  28. Sediakan 150 gr of Tauge di celur.
  29. Sediakan of Secukupnya Potongan limau nipis/Limau kasturi.
  30. Pastikan of 👉 Sambal Cili/Cili oil.
  31. Pastikan 25 gm of Cili Kering di rendam.
  32. Sediakan 50 gm of Cili Merah.
  33. Pastikan 15 gm of Bawang Putih.
  34. Ambil 25 gm of udang kering di rendam.
  35. Ambil 5 gm of Belacan Bakar.
  36. Ambil 2 of Sdk gula pasir.
  37. Sediakan 1 1/2 of Sdk Garam Halus.
  38. Pastikan 1/2 of Sdk Serbuk pati ayam.
  39. Sediakan 200 ml of Minyak Sayur untuk menumis.
Baca Juga >  Cara Mudah Mee kari #Phopbylinimohd

Sesuai untuk yang takdak idea nak masak apa tapi tekak dah jemu nak makan nasi. Resepi Mee Kari Nyonya Yang Sedap Dan Simple. Hari ini ada pameran hartanah dan saya pun terlibat. Saya sekadar memenuhi aktiviti jual rumah sambil bertemu rakan-rakan dalam line yang sama iaitu developer.

Cara-cara untuk memasak Mee Kari Nyonya:

  1. Sediakan semua bahan-bahan.
  2. Panaskan Minyak, tumiskan bahan kisar dan Serai yang di titik, sehingga harum dan terbitan minyak..
  3. Masukan serbuk kari,asam keping dan Daun kari,masak sebentar. Tuangkan air Kaldu, masukan garam,gula pasir dan serbuk Pati Ayam. Masak kuah hingga mendidih. Tuangkan santan pekat. Kacau sebati. Masukan Tauhu Pong, Fish Ball, Udang di celur dan angkat. Masak lagi hingga mendidih..
  4. Sambal Cili/Cili oil : kisar semua bahan untuk sambal Cili, panaskkan Minyak, tumiskan Sambal cili, hingga terbit minyak,perawakan dengan garam,gula pasir dan serbuk pati ayam. Angkat dan ketepikan..
  5. Cara menghidang. Celur Mee kuning,taugeh,dan kacang panjang (secara berasingan),letak di atas mangkuk, masukan Hirisan fish cake, Telur rebus, fish Ball, Tauhu Pong,dan Udang, dan siramkan dengan kuah mendidih. Hidangkan dengan sambal cili..
  6. MEE CURRY Nyonya Sedia dihidang. Enjoy…..
  7. Yammiii 🤤🤤🤤.
  8. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat 😘😘😘.

Mee kari nyonya Jadi orang dapur selalu pening memikirkan apa yang nak dimasak. Haritu berkira-kira nak masak mee kari tetapi teragak pula nak bereksperimen buat kuah kari campur dengan kuah laksa nyonya. Saya amat meminati sambal mee kari di Little Penang Cafe kat Mid Valley tuuu. Jadi saya pun masaklah sambal yang ada persamaan rasa begitu. Seisi keluarga sukakan sambal udang kering ni dan menjadikan Mee Kari Nyonya saya semakin sedap dan berlemak.

Baca Juga >  Cara Mudah Mee kari

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *