Bagaimana Nasi Minyak Simple

Nasi Minyak Simple. Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni. Apa yang istimewanya, ia tetap nampak sedap dan menyelerakan walaupun cuma guna beras biasa.

Nasi Minyak Simple Kakak Faa Kuantan, Pahang. Jika tetamu bertandang ke rumah untuk beraya secara mengejut, jangan risau. Jika anda sedang mencari resepi nasi minyak simple dan mudah, anda boleh ikuti perkongsian ini untuk anda sediakan sendiri di rumah.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni. Apa yang istimewanya, ia tetap nampak sedap dan menyelerakan walaupun cuma guna beras biasa.

Nasi Minyak Simple Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Cara Mudah Nasi Minyak Daging Beriani

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Minyak Simple:

  1. Pastikan of Bahan Nasi.
  2. Pastikan 4 of pot beras.
  3. Sediakan 2 of sudu marjerin.
  4. Sediakan 2 of sudu minyak sapi.
  5. Sediakan 4 of sekawan (bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga & kayu manis).
  6. Pastikan 5 of biji bawang kecil.
  7. Sediakan 4 ulas of bawang putih.
  8. Sediakan 1 of inch halia.
  9. Ambil 1 cawan of susu cair.
  10. Sediakan 1 of sudu serbuk pati ayam.
  11. Ambil of Garam secukup rasa.
  12. Pastikan of Pewarna kuning.
  13. Sediakan of Air secukupnya.
  14. Pastikan of Bahan Ayam Masak Merah.
  15. Ambil 1 of ekor ayam (potong, basuh, perap dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng sampai garing. Ketepikan).
  16. Sediakan 7 of biji bawang besar.
  17. Ambil 4 ulas of bawang putih.
  18. Pastikan of Segenggam lada kering (rendam sampai lembut).
  19. Pastikan 1/2 cawan of sos cili.
  20. Ambil 3 of sudu sos tomato.
  21. Pastikan of Garam dan gula secukup rasa.
  22. Sediakan of Pes asam jawa secukup rasa.
  23. Ambil Sedikit of air.
  24. Sediakan of Minyak goreng ayam tadi.
  25. Pastikan of Bahan Acar.
  26. Sediakan 1 of biji timun (hiris bulat).
  27. Sediakan 3 of biji cili api (hiris).
  28. Ambil 2 of biji bawang besar (hiris).
  29. Ambil of Garam, gula dan cuka secukup rasa.

Biasa kita jumpa nasi minyak di kenduri-kenduri kahwin. Jadi pada hari tersebut, jumpa la macam-macam jenis, kadang ada Nasi Minyak Terengganu, Nasi Minyak Hujan Panas, Nasi Minyak Chef Wan la dan macam-macam. Itulah dia penangan resepi nasi minyak simple ni yang memang sinonim dengan majlis perkahwinan. Al maklumlah, kalau orang bujang tak jadi hal sangat dia nak sebut nasi minyak seribu kali pun tapi kalau yang dah kahwin ni, bab-bab macam ni memang sensitif sikit.

Baca Juga >  Cara termudah Nasi minyak

Cara-cara untuk memasak Nasi Minyak Simple:

  1. Mula-mula kita masak nasi. Hiris bawang-bawang & halia. Panaskan marjerin & minyak sapi..
  2. Tumis 4 sekawan. Masukkan bahan hiris dan kacau sampai garing..
  3. Masukkan beras yang dah dibasuh & ditoskan. Kacau rata..
  4. Masukkan susu cair, perwarna kuning, air secukupnya & garam. Kacau rata..
  5. Tutup periuk. Kecilkan api. Biar sampai nasi masak. Kacau sesekali untuk nasi masak sekata. Tutup api bila nasi dah masak..
  6. Sekarang, kita masak Ayam Masak Merah. Blend 5 biji bawang besar (lagi 2 biji hiris bulat), bawang putih & cili kering dengan sedikit air sampai lumat..
  7. Panaskan minyak. Tumis bahan blend sampai garing..
  8. Masukkan sos sos, perasakan garam, gula & pes asam jawa. Tambah air untuk bagi kuah sikit..
  9. Kacau rata. Bila semua dah masak dan sebati, masukkan ayam goreng & bawang hiris bulat. Kacau sampai semua rata. Tutup api..
  10. Ok akhir sekali, kita buat acar. Senang je. Gaul semua bahan secukup rasa sampai sebati. Simpan dlm peti ais. Hidangkan bersama nasi minyak dan ayam masak merah. Done..

Menu nasi minyak begitu sinonim dikaitkan dengan menu istimewa di majlis perkahwinan. Pun begitu tidak salah kiranya sekali sekala dijadikan menu istimewa untuk dinikmati bersama keluarga. Apatah lagi, dengan perkongsian resipi daripada angah izan begitu ringkas penyediaannya dan nampak menyelerakan. Saya lebih suka menyediakan Pajeri Nenas di SINI untuk digandingkan dengan nasi minyak. Tapi sebab tak ada nenas, saya buatlah Acar Mentah Timun.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *