Panduan Langkah demi Langkah Nasi minyak Terengganu

Nasi minyak Terengganu. Anda boleh ikuti step by step yang lengkap dikongsikan. GULAI DAGING NASI MINYAK Resepi Nasi Minyak Terengganu. Nasi minyak sesuai dijamu bersama lauk pauk seperti ayam gulai/ayam masak merah/Gulai Kawah bersama Acar Timun & Nenas.

Don't have time to do the gulai so masak merah pon cukup la. hehe. So here is the easy peasy recipe. Di Terengganu lazimnya nasi minyak dimakan dengan kuah gulai ayam, acar timun dan sambal belacan.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi minyak Terengganu Salah satu cara mudah untuk mendapatkan resipi secara percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, anda boleh mencuba resipi percuma dengan berbuat carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Anda boleh ikuti step by step yang lengkap dikongsikan. GULAI DAGING NASI MINYAK Resepi Nasi Minyak Terengganu. Nasi minyak sesuai dijamu bersama lauk pauk seperti ayam gulai/ayam masak merah/Gulai Kawah bersama Acar Timun & Nenas.

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Nasi Minyak Kari Ayam Adabi

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi minyak Terengganu:

  1. Pastikan of Nasi minyak.
  2. Pastikan of Beras Basmati 4 pot.
  3. Pastikan of halia.
  4. Sediakan of bawang putih.
  5. Sediakan of bwg merah.
  6. Ambil Daun of pandan.
  7. Ambil of Minyak sapi & planta utk menumis.
  8. Sediakan 4 of sekawan (Bunga lawang, kayu.
  9. Sediakan of manis,cengkih, buah pelaga).
  10. Pastikan of Susu cair.
  11. Sediakan of air 5 pot.
  12. Sediakan of Gulai ayam.
  13. Pastikan of ayam 1/2 ekor.
  14. Pastikan of bwg merah.
  15. Sediakan of bwg putih.
  16. Ambil of halia.
  17. Sediakan of lengkuas.
  18. Ambil of kunyit hidup.
  19. Ambil of lada kering.
  20. Pastikan of santan.
  21. Pastikan of kentang.
  22. Sediakan of kerisik.
  23. Sediakan of rempah kari 2 sudu.
  24. Pastikan of Acar Timun & Nenas.
  25. Ambil of Timun.
  26. Ambil of Nenas.
  27. Sediakan of gula melaka.
  28. Pastikan of garam.
  29. Pastikan of cuka.
  30. Ambil of belacan.
  31. Pastikan of bwg merah dipotong dadu.
  32. Ambil of lada merah digiris.

Kalau ada ikan kering lagi ngam lah. Ni merupakan lauk kegemaran saya kalau nak masak nasi minyak. makan memang bertambah-tambah. Nasi Minyak Terengganu Nasi minyak gulai daging bawang goreng sungguh enak.: chiffon custart caramel cake kek yang di lapisi dengan custart dan caramel yang enak.: Nasi Serai Mentega Harum dan Sedap: Mee Hailam Sedap + Mudah Pasti sedap dan menyelerakan! Resepi Nasi Minyak asli dari Terengganu dan di demonstrasi masakan oleh Tok Ma sendiri !!

Cara-cara untuk memasak Nasi minyak Terengganu:

  1. Panaskn periuk dgn minyak sapi dan planta, tumiskn 4 sekawan serta bwg bsr, putih, dan halia. Dah harum masukkan daun pandan, susu cair dan air. Masukkn beras dan garam secukupnya..ttp biarkn sehingga masak.
  2. Untuk gulai ayam/ daging..tumiskn bwg merah, putih, halia, lengkuas, kunyit hdp dan lada kering yg telah di blend.
  3. Tumis smpi pecah minyak dan garing.
  4. Masukkan 2 sudu serbuk kari daging/ayam dan sedikit air.
  5. Masukkan ayam dan air lagi sedikit, ttup sekejap.
  6. Selepas itu masukkan kentang dan tutup sekejap.
  7. Masukkan santan kotak dan air.
  8. Last sekali masukkn kerisik 2 sudu dan garam.
  9. Tutup dan tunggu sehingga kentang empuk..siap!.
  10. Untuk Acar nenas dan timun..larutkan diatas dapur gula melaka, belacan dan sedikit air. Sesudah larut ttupkn api masukan garam dan cuka..setelah itu gaulkn bersama timun, nenas, bwg merah & lada merah yg digiris…
Baca Juga >  Bagaimana Nasi Hujan Panas dan Ayam Masak Merah My Style!

Boleh dapatkan Rempah Tok Ma di Giant & Tesco berdekatan anda. Nasi Minyak John at Jalan Petani, beside AEON building. Nasi minyak or ghee rice is another typical food for this state. It is normally eaten with vegetable pickles. Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *