Nasi minyak. Nasi Minyak is a fragrant rice dish enjoyed with curries and other side dishes. Literally translated from Malay, nasi minyak means oil rice. It is probably named after one of the main ingredients, clarified butter which is also known as ghee.

However, it is also common in neighboring Jambi as far north to Medan in North Sumatra. In a glimpse, nasi minyak looks and tastes slightly like nasi kebuli, this. Nasi ( Rice ) Minyak ( Ghee ) is an extremely common and famous dish among the Malays here.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi Minyak is a fragrant rice dish enjoyed with curries and other side dishes. Literally translated from Malay, nasi minyak means oil rice. It is probably named after one of the main ingredients, clarified butter which is also known as ghee.

Nasi minyak Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Langkah Nasi Hujan Panas

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi minyak:

  1. Sediakan 3 of cup beras.
  2. Pastikan of Bawang merah (dihiris).
  3. Pastikan of Halia sebesar ibu jari (di ketuk).
  4. Ambil 1 helai of daun pandan.
  5. Sediakan 3 of beradik bunga cenkih, bunga lawan, kulit kayu manis.
  6. Sediakan Sedikit of pewarna.
  7. Ambil of Sos tomato.
  8. Ambil of Susu cair.
  9. Sediakan of Majerin.
  10. Sediakan of Sukatan air untuk masak nasi.
  11. Pastikan of Secubit garam.

It is a key dish in Malay weddings but of course it can be eaten anytime too, no special occasions needed for it. Usually it's just Nasi Minyak but the recipe is with a twist, adding some lemon grass into it and bringing the taste out more. Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni.

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi minyak:

  1. Panas kan majerin bila cair masukan 3 beradik bunga cengkih, bunga lawan, kulit kayu manis, bawang halia yg di hiris tadi dan daun pandan.
  2. Kemudian masuk sos tomato, susu cair dan secubit garam.
  3. Masuk kan air sukatan beras..last boleh masuk kan beras..dan masuk kan periuk kedalam ricecooker..bila nasi hampir nk masak..boleh titis kan pewarna..sya guna kan wrn merah..done..nasi minyak boleh makan bersama ayam masak tomato or gulai ayam..selamat mencuba.

Saya lebih suka menyediakan Pajeri Nenas di SINI untuk digandingkan dengan nasi minyak. Tapi sebab tak ada nenas, saya buatlah Acar Mentah Timun. Nasi minyak, atau nasi yang dimasak dengan ghee, adalah nasi berperisa yang amat popular di majlis perkahwinan dan majlis-majlis istimewa. Saya menyediakan nasi minyak dengan kawan kawannya iaitu Ayam Masak Merah dan Acar Timun untuk hidangan anak anak di hari raya kedua. Hari raya pertama dah makan lemang dan rendang, jadi hari raya kedua mesti nak makan nasi.

Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Nasi Minyak Kari Ayam Adabi

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *