Cara termudah Nasi minyak senang

Nasi minyak senang. Nasi minyak, atau nasi yang dimasak dengan ghee, adalah nasi berperisa yang amat popular di majlis perkahwinan dan majlis-majlis istimewa. Dimasak dengan rempah-rempah dan sedikit banyak ghee, nasi minyak mudah dibuat, dan kami tertanya-tanya mengapa masakan ini tidak muncul dengan lebih kerap pada waktu makan. Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni.

Maknanya nasi minyak itu sendiri sudah cukup lengkap rasanya. Kali ini, RASA kongsikan resipi daripada Hidayati Hana yang memberikan resipi nasi minyak hujan panas dengan […] Nasi Minyak Paling Senang Dan Sedap. Wassalam Resepi nasi minyak simple, khas untuk mereka yang pertama kali buat.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi minyak senang Salah satu cara mudah untuk mendapatkan resipi dengan percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, kamu boleh mencuba resipi percuma dengan berbuat carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Nasi minyak, atau nasi yang dimasak dengan ghee, adalah nasi berperisa yang amat popular di majlis perkahwinan dan majlis-majlis istimewa. Dimasak dengan rempah-rempah dan sedikit banyak ghee, nasi minyak mudah dibuat, dan kami tertanya-tanya mengapa masakan ini tidak muncul dengan lebih kerap pada waktu makan. Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni.

Baca Juga >  Langkah Nasi Minyak Pkp

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi minyak senang:

  1. Pastikan 2 ulas of bawang merah hiris halus.
  2. Sediakan of Seulas bawang putih hiris halus.
  3. Sediakan of Setengah inci halia hiris halus.
  4. Ambil of Penumis bungkus kecik.
  5. Ambil of Susu cair.
  6. Sediakan of Butter.
  7. Pastikan of Garam.
  8. Ambil 2 of setengah pot bera.

Wah, tengoklah gamabr di bawah, jadi tak sabar untuk mencubanya. Azrene Jasmine is a Penangite with a stomach of gold. Though currently she is in a love/hate relationship with the weighing scale, Azrene truly believes. Sesekali makan nasi minyak pun sedap juga kan.

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi minyak senang:

  1. Basuh beras dlm bekas n tambah je susu cair n air…ukuran air tu ikut mcm biasa masak nasi.
  2. On rice cooker, masukkan butter…(sy letak dlm 50g sbb suka bau butter) masukkan penumis smpai naik bau n masukkan bahan2 dihiris.
  3. Dah naik bau bawang halia sume, curahkan beras n air tu td…masukkan garam sket n tutup periuk rice cooker tu n biarkan nasi masak mcm biasa.
  4. Kalau ade pewarna kuning, mase dah warm, buat lubang sket n titiskan pewarna pastu gaul2 nasi tu…kalau takde pun takpe…tp pucat je la basi mcm sy ni…n butter boleh ganti dgn minyak sapi…sedap…wangi sangat…cuba la….

Jika di fikirkan, sejak bila ya nasi minyak ni di gunakan sebagai bahasa kiasan orang melayu untuk bertanya kepada seseorang yang merancang untuk berkahwin. Daku lebih suka masak nasi minyak simple dan sedap cara mudah dan pantas untuk kurangkan masa di dapur. Daku juga suka masak guna nasi minyak resepi simple tanpa minyak sapi. Dulu semasa belum pandai buat resipi nasi minyak simple dan mudah versi sendiri ni, daku ada juga cuba ikut resepi nasi minyak simple Azie Kitchen. Bila terasa macam nak makan nasi bertumis seperti Nasi Minyak, Nasi Briani atau Nasi Jagung, jom kita cuba buat sendiri tak payah tunggu pergi kenduri.

Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Nasi hujan panas merdeka #ChefZam

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *