Langkah Nasi Minyak Pandan Orang Kampong

Nasi Minyak Pandan Orang Kampong. Resipi sedap dan mudah untuk Nasi Minyak Pandan Orang Kampong. Resepi ini saya belajar sepanjang saya berada di Singapura dan ianya telah diajar oleh ibu kepada rakan baik saya. Pengalaman tersebut ibu beliau menceritakan kepada saya ketika ibunya masih gadis remaja di mana ketika itu Singapura.

Namun terima kasih atas keharmonian negara Malaysia, nasi lemak kini menjadi tarikan tukang masak berbangsa lain juga. Nasi lemak juga mempunyai beberapa versi, antaranya nasi lemak biasa, nasi lemak lemuni, nasi lemak kuning dan nasi lemak hijau (pandan) Tidak semestinya tunggu masa kenduri baru boleh menikmati nasi minyak. Kalau dah rasa bosan dengan nasi putih apa salahnya ubah selera dengan nasi minyak.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Resipi sedap dan mudah untuk Nasi Minyak Pandan Orang Kampong. Resepi ini saya belajar sepanjang saya berada di Singapura dan ianya telah diajar oleh ibu kepada rakan baik saya. Pengalaman tersebut ibu beliau menceritakan kepada saya ketika ibunya masih gadis remaja di mana ketika itu Singapura.

Nasi Minyak Pandan Orang Kampong Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Cara Mudah Nasi Minyak Meriah

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Minyak Pandan Orang Kampong:

  1. Ambil of Beras 4 pot cuci bersih.
  2. Pastikan Daun of pandan 8 helai blender.
  3. Ambil of Air 3 mug.
  4. Ambil 2 sudu teh of Halba.
  5. Pastikan of Bawang merah 3 biji hiris.
  6. Ambil 1 batang of Kulit kayu manis.
  7. Ambil of Bunga lawang 2 kuntom.
  8. Sediakan of Sehelai simpulan daun pandan.
  9. Pastikan of Halia 4 hiris.
  10. Ambil of Butter/planta 2 sudu.
  11. Sediakan 2 sudu teh of Garam.
  12. Ambil 1/2 kotak of Santan Kara.

Aroma rempah ratus seperti kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga mengundang selera buat sesiapa yang menikmatinya. Jom kita buat sendiri , baru rasa puas. NASI MINYAK KAMPUNG IKLAN Bahan-bahan: […] Keluarga suka berkumpul di hari minggu. Apa kata buat menu istimewa yang pasti disukai ramai.

Cara-cara untuk memasak Nasi Minyak Pandan Orang Kampong:

  1. Ini bahan² untuk penyediaan seperti diterangkan tadi.
  2. Beras dicuci bersih dan dimasukkan ekstrak daun pandan blender serta air mengikut sukatan pot beras yang digunakan..
  3. Masukkan setengah kotak santan Kara dan kendian dikacau biar sekata..
  4. Masukkan bahan² utama kedalam periuk yang mengandungi beras dan air pandan serta santan. Sebelum hidupkan elektrik untuk menanak beras Nasi Minyak Pandan..ambik stick atau sudu untuk dikacauk²kan. Turn ON rice cooker.
  5. Apila button rice cooker dah switch warm…kita gembur²kan nasi tadi dan biarkan dalam keadaan warm. Siap….sesuai dimakan sama lawannya iaitu lauk gulai kari ayam, daging, acar mentah, korma gulai dan lenlain. Selamat mencuba.
Baca Juga >  Bagaimana Nasi minyak mudah

Min cadangkan menu nasi minyak dan beriani daging yang buat korang kecur liur. Rata-rata menyukainya , pasti bertambah sekeluarga makan nanti. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni. Saya ada menulis Resepi Nasi Lemak Ayam Goreng Berempah Step By Step disini. Pasti menjadilah dan bertambah sedap jika diletak juga seperti daun pandan dan bahan bahan penumis.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *