Panduan Langkah demi Langkah Nasi minyak Bangfiq

Nasi minyak Bangfiq. Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Nasi minyak, atau nasi yang dimasak dengan ghee, adalah nasi berperisa yang amat popular di majlis perkahwinan dan majlis-majlis istimewa. Dimasak dengan rempah-rempah dan sedikit banyak ghee, nasi minyak mudah dibuat, dan kami tertanya-tanya mengapa masakan ini tidak muncul dengan lebih kerap pada waktu makan.

Agaknya dulu menu utama rumah yang mengadakan kenduri kahwin adalah nasi minyak. Kalau sekarang ni, berbagai menu tambahan memeriahkan majlis kenduri dan semuanya enak-enak belaka. Tak susah sebenarnya proses memasak nasi minyak ni dan bila-bila masa kita suka bolehlah di masak dan hidangkan untuk keluarga, tak perlu menunggu jemputan kahwin Nasi minyak cara membuatnya lebih ringkas dan mudah daripada nasi beriani yang lebih rumit.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Nasi minyak, atau nasi yang dimasak dengan ghee, adalah nasi berperisa yang amat popular di majlis perkahwinan dan majlis-majlis istimewa. Dimasak dengan rempah-rempah dan sedikit banyak ghee, nasi minyak mudah dibuat, dan kami tertanya-tanya mengapa masakan ini tidak muncul dengan lebih kerap pada waktu makan.

Baca Juga >  Cara Mudah Nasi minyak udang. Hidangan Nasi(Maraton Ramadhan)

Nasi minyak Bangfiq Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi minyak Bangfiq:

  1. Ambil 1 of btg kayu manis.
  2. Ambil 3 of bj bunga lawang.
  3. Pastikan 3 of bj buah pelaga.
  4. Ambil 4 of cwn beras basmathi.
  5. Sediakan 5 of cwn air.
  6. Ambil 1/2 of cwn susu cair.
  7. Pastikan 1 of labu bwg bsar diptg bulat.
  8. Pastikan 1 of btg serai dititik.
  9. Ambil of Sesudu kecil myk sapi dicampur dgn 2 sudu bsr myk.
  10. Ambil Daun of pandan.
  11. Ambil of Garam.
  12. Pastikan Sedikit of pewarna kuning.

Rasanya juga sedap dan dan enak. Kebiasannya ia di lawankan dengan lauk kurma daging, ayam masak merah atau daging masak hitam. Hari ini ita akan kongsikan kaedah cara memasak nasi minyak yang mudah dan ringkas. Wah, tengoklah gamabr di bawah, jadi tak sabar untuk mencubanya.

Cara-cara untuk memasak Nasi minyak Bangfiq:

  1. Tumis bwg, serai, rempah 3sekwn dlm myk.. Bila bwg layu mskkan daun pandan.
  2. Kemudian mskkan beras yg sdh dicuci dan ditos.. Biar seketika…
  3. Masukkan air dan susu.. Kacau…
  4. Masukkan pewarna.. Tutup periuk.. (sy guna pressure cooker.. Low) set masa 8 minit…
Baca Juga >  Cara termudah Nasi Minyak

Hal ini demikian kerana nasi minyak merupakan simbol rasmi keraian dan kegembiraan. Oleh sebab itu anda sering melihat nasi minyak dihidang ketika kenduri-kendara. Tapi macam mana pun saya tetap akan berkongsi dengan anda resepi nasi minyak simple yang sedap ni. Mana la tahu kalau ada kaum keluarga yang terdekat nak buat majlis perkahwinan ataupun apa-apa majlis sekalipun, bolehlah anda masak nasi minyak untuk mereka. Tak perlulah lagi upah orang ataupun gunakan perkhidmatan katering.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *