Cara termudah Mee Kari Nyonya

Mee Kari Nyonya. Mee kari siapalah yang tak suka kan. saya suka mee kari versi nyonya yang kuahnya agak mild dan sedikit cair, tak berapa pekat dan tak berapa lemak berminyak. boleh dihirup lagi. Dan mee kari wajib ada kerang dan tauhu kering kembung (tauhu pok). Suka betul tauhu kembang tu dalam kuah kari. sedap je hehehe.

Nyonya Curry Mee usually comes with sambal. So simple fry plain sambal to go with the curry mee if you wish too. Jom CikDyg nak share dengan hampa resepi mudah mee kari nyonya.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Mee kari siapalah yang tak suka kan. saya suka mee kari versi nyonya yang kuahnya agak mild dan sedikit cair, tak berapa pekat dan tak berapa lemak berminyak. boleh dihirup lagi. Dan mee kari wajib ada kerang dan tauhu kering kembung (tauhu pok). Suka betul tauhu kembang tu dalam kuah kari. sedap je hehehe.

Mee Kari Nyonya Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Cara termudah MEE REBUS untuk Dia #shopbylinimohd #cookpadmalaysia #menuBerbuka

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Mee Kari Nyonya:

  1. Sediakan of Bahan untuk direbus:.
  2. Ambil 4 of peha ayam.
  3. Sediakan 3 batang of serai.
  4. Pastikan 3 of hiris lengkuas.
  5. Ambil 2 liter of air.
  6. Pastikan of Bahan untuk dikisar:.
  7. Pastikan 10 of biji cili kering – dipotong dan direndam.
  8. Sediakan 8 ulas of bawang merah.
  9. Sediakan 3 ulas of bawang putih.
  10. Sediakan 15 g of halia.
  11. Ambil 4 batang of serai.
  12. Sediakan 15 g of lengkuas.
  13. Sediakan 20 g of udang kering.
  14. Pastikan 6 of biji buah keras.
  15. Ambil of Bahan lain:.
  16. Ambil 3 of sudu besar serbuk kari.
  17. Ambil 20 g of belacan.
  18. Pastikan 2 of kiub stok ayam Maggi.
  19. Pastikan 50 ml of santan kotak.
  20. Pastikan 6 of biji telur direbus.
  21. Ambil 800 g of udang.
  22. Sediakan Sedikit of tauhu goreng.
  23. Ambil Sedikit of fishball.
  24. Sediakan Sedikit of sawi dan kacang panjang.
  25. Ambil of Garam dan gula.
  26. Ambil 1/4 cawan of minyak masak.
  27. Sediakan Daun of sup.
  28. Sediakan of Bawang goreng.
  29. Sediakan of Bahan hiasan:.
  30. Ambil Daun of bawang.
  31. Ambil of Cili masak – dihiris.
  32. Pastikan of Limau kasturi.

Sesuai untuk yang takdak idea nak masak apa tapi tekak dah jemu nak makan nasi. Resepi Mee Kari Nyonya Yang Sedap Dan Simple. Hari ini ada pameran hartanah dan saya pun terlibat. Saya sekadar memenuhi aktiviti jual rumah sambil bertemu rakan-rakan dalam line yang sama iaitu developer.

Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Mee Rebus Temiang

Cara-cara untuk memasak Mee Kari Nyonya:

  1. Rebus ayam dalam 1 liter air. Masukkan serai, lengkuas dan 1 sudu kecil garam. Rebus lebih kurang setengah jam..
  2. Bersihkan udang, cuma gunting bahagian muncung udang dan biarkan kepala dan kulit. Perasakan dengan sedikit garam..
  3. Panaskan minyak, goreng udang sebentar dan angkat..
  4. Dalam minyak yang sama, goreng belacan sebentar dan kemudian masukkan bahan yg sudah dikisar. Masukkan juga serbuk kari. Masak sehingga pecah minyak..
  5. Keluarkan ayam yang telah direbus. Carik-carik isinya dan asingkan. Simpan air rebusan..
  6. Bila bahan tumisan dah pecah minyak, masukkan air rebusan + 1 liter air dan stok ayam. Bila mendidih, masukkan fishball dan tofu. Kemudian masukkan santan dan perlahankan api. Rasa garam dan gula. Tambah garam gula jika perlu..
  7. Celur sawi dan kacang panjang dalam air yang diletak sedikit garam..
  8. Hidangkan mee/bihun/kue teow dengan kuah kari dan hiaskan dengan udang goreng, ayam, sayur, telur rebus dan bawang goreng..

Mee kari nyonya Jadi orang dapur selalu pening memikirkan apa yang nak dimasak. Haritu berkira-kira nak masak mee kari tetapi teragak pula nak bereksperimen buat kuah kari campur dengan kuah laksa nyonya. Saya amat meminati sambal mee kari di Little Penang Cafe kat Mid Valley tuuu. Jadi saya pun masaklah sambal yang ada persamaan rasa begitu. Seisi keluarga sukakan sambal udang kering ni dan menjadikan Mee Kari Nyonya saya semakin sedap dan berlemak.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *