Bagaimana Lobak masin bersama kentang bilis masak kicap simple

Lobak masin bersama kentang bilis masak kicap simple. Masukkan daging, bawang goreng, garam, gula dan sedikit cuka. Boleh tambahkan daun limau purut untuk aroma. Resepi ikan masak asam ini juga merupakan antara resepi lauk simple yang wajib anda cuba.

Kalau takde idea nak memasak, boleh cuba masak lauk ni. Lauk kentang dan bilis berlada ni boleh dikatakan sebagai lauk legend yang mudah nak disediakan. Goreng je kentang dan ikan bilis kemudian tumis dengan bawang dan lada.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Lobak masin bersama kentang bilis masak kicap simple Satu diantara cara mudah untuk mendapatkan resipi secara percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, anda boleh mencuba resipi percuma dengan berbuat carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Masukkan daging, bawang goreng, garam, gula dan sedikit cuka. Boleh tambahkan daun limau purut untuk aroma. Resepi ikan masak asam ini juga merupakan antara resepi lauk simple yang wajib anda cuba.

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Langkah Sambal Tumis Telur Rebus Goreng

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Lobak masin bersama kentang bilis masak kicap simple:

  1. Sediakan of Lobak masin.
  2. Sediakan of Kentang 2biji.
  3. Pastikan of Ikan bilis segenggam.
  4. Pastikan of Bawang ½ biji.
  5. Ambil 1 of Cili api merah.
  6. Sediakan 1 of Cili api hijau.
  7. Pastikan of Air sedikit.
  8. Pastikan of Sos tiram 1 sudu besar.
  9. Ambil of Kicap ½ cawan teh, agak2 la kot hitam sangat🤣.
  10. Pastikan of Minyak 2mangkuk kecil buat goreng kentang dan ikan bilis.

IKLAN KENTANG DAN BILIS BERLADA kentang berlada. Setelah itu , pecahkan telor dan kacau telur hingga hancur. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak.

Cara-cara untuk memasak Lobak masin bersama kentang bilis masak kicap simple:

  1. Sediakan bahan2, hiris bawang dan cili api.. Potong kecil lobak masin, dan juga kentang ketepi kan.
  2. Panas kan minyak, goreng kentang dan ketepi kan, minyak yg sama goreng ikan bilis.. Baki minyak tersebut, tumis bawang dan cili api.. Bila layu, masuk kan lobak masin, tumis sebentar..
  3. Selepas itu, masuk kan sos tiram satu sudu besar, gaul bagi sebati.. Dan masuk kan pula kentang bersama dengan kicap.. Tumis2, jika terlalu kering, letak sedikit air untuk bg berkuah.. Jika mau kuah lebih, letak lebih.. Bila mendidih sudah boleh tutup api, dan masuk kn ikan bilis goreng, jika mau ikan bilis garing, masuk kn bila lauk sudah sedikit sejuk.. Sedia untuk dihidang…

Tambah gula garam serbuk perasa dan kicap. Menu daripada ikan bilis sememangnya enak meskipun ringkas. Resepi jimat masa seterusnya ni bukan saja senang nak buat, tapi kos hidangan ini murah dan menyihatkan. Sesuai untuk korang yang nak diet tu sebab walaupun nampak simple tapi salad kentang ini sebenarnya agak mengenyangkan. Gunakan sudu, gaulkan tepung gandum bersama bawang besar, ikan bilis, lobak merah serta daun kucai atau sup dan.

Baca Juga >  Cara Mudah Nasi Goreng Daging

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *