Cara termudah Mee Kari Sambal Udang #PhopByLiniMohd #Batch20

Mee Kari Sambal Udang #PhopByLiniMohd #Batch20. SPECIAL ORDER MEE KARI UDANG XL !. Customer minta mee kari udang je sebab birthday boy tak makan kerang dan sotong. So kita lebihkan udang.alhamdullillah customer puashati.

Untuk dapatkan kuah mee yang sedap , anda kena buat air stok udang. Tips: Kuah mee kari tidak boleh terlalu pekat, nanti muak bila dimakan. Kebiasaannya bila kuah dah sejuk, kuah tersebut akan menjadi sedikit pekat.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

SPECIAL ORDER MEE KARI UDANG XL !. Customer minta mee kari udang je sebab birthday boy tak makan kerang dan sotong. So kita lebihkan udang.alhamdullillah customer puashati.

Mee Kari Sambal Udang #PhopByLiniMohd #Batch20 Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan tetap mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Cara Mudah Mee Kari Ala Nyonya

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Mee Kari Sambal Udang #PhopByLiniMohd #Batch20:

  1. Ambil of Bahan Tumisan (Dimesin).
  2. Sediakan 2 of biji bawang besar.
  3. Sediakan 3 ulas of bawang putih.
  4. Pastikan 1 of inch halia.
  5. Sediakan of Bahan – bahan lain.
  6. Sediakan 3 of sudu besar minyak masak.
  7. Sediakan 5 of sudu besar rempah kari.
  8. Sediakan 2 of kuntum bunga lawang.
  9. Sediakan 1 batang of kulit kayu manis.
  10. Sediakan 2 of ekor tulang ayam (dipotong kecil).
  11. Sediakan 500 gm of isi kerang.
  12. Ambil 100 gm of bebola ikan (belah dua).
  13. Sediakan 2 keping of fishcake (dihiris).
  14. Pastikan 2 keping of tauhu (dihiris).
  15. Pastikan 3 of biji kentang (dipotong dadu).
  16. Sediakan 1 batang of lobak merah (dipotong dadu).
  17. Pastikan 1 of kilo santan.
  18. Pastikan 1 liter of air.
  19. Ambil 2 sudu teh of garam.
  20. Ambil 1 sudu teh of serbuk perasa.
  21. Pastikan of Sambal Udang.
  22. Sediakan 500 gm of udang putih.
  23. Pastikan 5 of sudu besar cili mesin.
  24. Sediakan 3 of sudu besar minyak masak.
  25. Sediakan 1 of sudu besar sos tiram.
  26. Pastikan 1 of sudu besar sos thai.
  27. Sediakan 1 sudu teh of gula perang.
  28. Pastikan 1/4 sudu teh of garam.
  29. Pastikan 1/2 sudu teh of serbuk perasa.

Cara Masak : Sambal Udang Kering. Tumbuk bawang merah bersama udang kering. Zulkifli Mohamad Al-Bakri di Auditorium tempat saya bekerja, ada dikemukakan soalan bagaimana seorang yang bekerja ingin memaksimumkan ibadah di bulan Ramadhan. Mee Kari ni sedap dimakan dengan sambal udang kering gini.

Cara-cara untuk memasak Mee Kari Sambal Udang #PhopByLiniMohd #Batch20:

  1. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Tumis bahan yang telah dimesin bersama dengan kulit kayu manis dan bunga lawang..
  2. Selepas bau naik, masukkan rempah kari yang digaul dengan cili mesin..
  3. Selepas minyak naik. Masukkan tulang ayam yang telah dipotong kecil dan biarkan seketika..
  4. Setelah air ayam keluar masukan santan dan air. Biarkan seketika sehingga mendidih..
  5. Setelah santan mendidih. Masukkan bahan-bahan lain beserta perasa dan biarkan sehingga mendidih. Tutup air..
  6. Untuk sambal udang. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Tumis cili mesin sehingga naik minyak.
  7. Masukkan sos tiram, sos thai, gula perang, garam dan serbuk perasa. Biarkan seketika..
  8. Masukkan udang dalam bahan tumisan tadi dan biarkan sehingga masak. Tutup api. Sedia untuk dihidang..
Baca Juga >  Bagaimana Mee Kari Cina

Saya amat meminati sambal mee kari di Little Penang Cafe kat Mid Valley tuuu. Jadi saya pun masaklah sambal yang ada persamaan rasa begitu. Boleh juga sediakan kuah bersama isi ayam. Bahan lain seperti udang, kerang fish cake dan fish ball dicelur masak dah hidangkan asing dalam mangkuk. Hidangkan bersama sambal cili yang kita simpan sedikit tadi.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *