Cara Mudah Sekaya telor kuih tradisi terengganu

Sekaya telor kuih tradisi terengganu. Sekaya telor salah satu kuih tradisi terengganu. Saya sangat teruja ingin berkongsi resepi sekaya telor ke peringkat antarabangsa. Sebab saya ingin ketengahkan salah satu resepi kuih tradisi kita kepada negara luar.

Korang pernah makan tak? kuih ni pun sangat popular di Terengganu, lagi-lagi kalau di bulan-bulan puasa macam ni. Tok aji serban adalah panggilan yang cukup sinonim dalam kalangan orang terengganu. Sekali dengar macam nama panggilan untuk orang.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Sekaya telor salah satu kuih tradisi terengganu. Saya sangat teruja ingin berkongsi resepi sekaya telor ke peringkat antarabangsa. Sebab saya ingin ketengahkan salah satu resepi kuih tradisi kita kepada negara luar.

Sekaya telor kuih tradisi terengganu Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Bagaimana Sambal telur meletop🌶️ #RayaHighTea #Terengganu

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Sekaya telor kuih tradisi terengganu:

  1. Ambil 10 of biji telor.
  2. Pastikan 2 cawan of santan.
  3. Pastikan 2 keping of gula melaka/ 7 sudu besar brown sugar.
  4. Sediakan 1/2 cawan of gula putih.
  5. Sediakan of Secubit garam.

Sebaliknya, ini adalah nama panggilan salah satu kuih tradisional orang terengganu. Kuih ni tidak jauh bezanya dari kuih sekaya telor, tetapi tetap ada. Hari ini saya masak sekaya telur kueh tradisi terengganu. Mahu resepi byk dan menarik lagi???.

Cara-cara untuk memasak Sekaya telor kuih tradisi terengganu:

  1. Hiris gula melaka menjadi kecil(abaikan step ni sekiranya guna brown sugar) Satukan santan, gula melaka/brown sugar, secubit garam dan gula putih ke dalam pengisar. Kisar sehingga sebati dan larut..
  2. Masukkan bahan yang di kisar ke dalam telur. Kacau hingga sebati, jangan di pukul ye, hanya kacau perlahan-lahan sahaja. Sediakan loyang, tapis adunan ke dalam loyang..
  3. Panaskan periuk pengukus. Letak ke dalam periuk pengukus dan tutup dengan kain untuk mengelakkan terkena titisan air. Kukus adunan selama 30 minit atau sehingga masak sepenuhnya..
  4. Bila dah masak, simpan di dalam peti sehingga sejuk. Sekaya telor ni sedap di makan bila sejuk..

Sekaya Telur; antara kuih tradisi kegemaran orang Pantai Timur terutamanya di negeri Kelantan. Agak sukar untuk mendapatkan kuih ini di bulan-bulan biasa namun jika di bulan puasa, anda boleh mendapatkannya dengan mudah. Jom cuba resipi Sekaya Telur perkongsian saudari Imah Rahman. Kalau makan Pulut Sekaya pun saya memang suka bahagian atasnya, jadi kalau Sekaya Telur memang puas lah sebab semuanya lapisan telur sahaja. Saya suka melihat tekstur kuih ini yang berlubang lubang macam kek apa tu, kek sarang semut kot.

Baca Juga >  Bagaimana Nasi Minyak Terengganu

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *