Langkah Nasi goreng ikan semalam

Nasi goreng ikan semalam. Resipi sedap dan mudah untuk Nasi Goreng Ikan Semalam. Nasi goreng nostalgia saya waktu zaman kanak-kanak. Buatkan untuk suami katanya tak pernah lagi makan.

Bahan Nasi Goreng Ikan Semalam yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Nasi goreng pada umumnya hanya membutuhkan bumbu-bumbu dasar yang ada di dapur. Seperti bawang merah, bawang putih, telur dan nasi putih.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Resipi sedap dan mudah untuk Nasi Goreng Ikan Semalam. Nasi goreng nostalgia saya waktu zaman kanak-kanak. Buatkan untuk suami katanya tak pernah lagi makan.

Nasi goreng ikan semalam Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi goreng ikan semalam:

  1. Pastikan 1 of ekor @200gm ikan kembung goreng semalam.
  2. Sediakan 600 gm of nasi sejuk.
  3. Ambil 5 ulas of bawang [email protected] 1/2 biji bawang besar merah.
  4. Ambil of minyak 3 sudu besar.
  5. Sediakan 10 of biji cili padi kalau nak pedas atau x terpulang.
  6. Sediakan 1 sudu teh of garam.
  7. Ambil 1 sudu teh of gula.
Baca Juga >  Cara termudah Nasi Goreng Kampung

Kemudian semua diolah dimasak menjadi satu kesatuan dalam wajan. Ikan goreng yang sedap digunakan dalam nasi goreng ini adalah ikan goreng yang telah digoreng beberapa jam sebelumnya. Digoreng petang jika untuk dimasak waktu sahur. Tumis bahan yang di tumbuk hingga pecah minyak. (Pecah minyak menandakan cili sudah masak) Nasi goreng (English pronunciation: / ˌ n ɑː s i ɡ ɒ ˈ r ɛ ŋ /), literally meaning "fried rice" in both the Indonesian and Malay languages, is an Indonesian rice dish with pieces of meat and vegetables added.

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi goreng ikan semalam:

  1. Buang tulang ikan dan tumbuk dengan bawang dan cili sampai lumat,kalau nak rasa isi ikan,tumbuk kasar2 pun ok..
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan isi ikan tumbuk tadi,goreng sampai wangi,nak masukkan telur pun sedap wie skip sebab malas nak letak telur,hari2 dah makan telur 😅.masukkan nasi garam dan gula gaul sampai sebati dgn rencah,sedia dihidangkan.mmg sedap sgt2,x payah dah lauk lain 😍😍.

It can refer simply to fried pre-cooked rice, a meal including stir fried rice in a small amount of cooking oil or margarine, typically spiced with kecap manis (sweet soy sauce. Oh ya untuk nasi goreng simple ni tak perlu letak kicap , sos cili semua. Ianya adalah asli hasil rasa cili kering tumbuk bersama bawang dan sedikit belacan serta ikan bilis. Lada, ikan bilis,bawang putih dan belacan bakar. Bawang merah masukkan last sebab dia berair.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *