Bagaimana Kari Ikan Mudah

Kari Ikan Mudah. Terasa nak makan kari ikan tapi tercari-cari resipi yang paling mudah? Ini dia resipi yang anda perlukan. Malah bahan-bahan yang digunakan pun senang nak sediakan.

Saya belajar dari kakak ipar saya cara menyediakan Kari Ikan yang sedap. Walaupun rasa dah ada tapi rupanya tak berapa menjadi. Rasanya masih kurang minyak dan juga santan terlebih pekat.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Terasa nak makan kari ikan tapi tercari-cari resipi yang paling mudah? Ini dia resipi yang anda perlukan. Malah bahan-bahan yang digunakan pun senang nak sediakan.

Kari Ikan Mudah Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Kari Ikan Mudah:

  1. Sediakan 1 of ekor ikan size sedang ( sini saya guna kepala ikan bawal emas.
  2. Pastikan 1 of biji bawang besar*blend.
  3. Pastikan 2 ulas of bawang putih*blend.
  4. Pastikan 3 of sudu besar serbuk kari Ikan*blend.
  5. Pastikan 2 of sudu besar serbuk cili *blend(boleh di kurang atau lebih mengikut tahap kepedasan anda).
  6. Ambil 1 of biji bawang merah sedang* dihiris.
  7. Sediakan 2 ulas of bawang putih.
  8. Sediakan 2-3 of tangkai daun kari.
  9. Sediakan Sedikit of Asam Jawa dalam size kurang dari bola ping pong.
  10. Pastikan 2 of biji tomato.
  11. Pastikan 5 of biji kacang bendi.
  12. Pastikan 1 of biji terung panjang.
  13. Pastikan 2 of biji cili hijau.
  14. Sediakan of Garam secukup rasa.
  15. Pastikan 5 of sudu besar minyak masak.
  16. Ambil 100 ml of santan pekat (saya gina santan kotak Kara).
  17. Sediakan 1 of litre air atau lebih jika suka cair.
Baca Juga >  Cara termudah Kari Kepala Ikan#maratonraya#ikan#mingguke3

Sebenarnya untuk memasak kari ikan taklah sesusah mana. Bahan-bahan yang digunakan pun agak mudah dan simple. Dari segi resepi kari ikan ni lebih kurang sahaja bahan-bahan yang digunakan setiap orang. Namun seringkali apa yang kita masak tak menepati citarasa dan tak sesedap di kedai.

Cara-cara untuk memasak Kari Ikan Mudah:

  1. Basuh Ikan yang hendak di masak..
  2. Blend kan bahan2 bertanda * dengan sedikit air..
  3. Hiris kan bawang bawang merah & bawang putih..
  4. Panas kan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan2 bawang dan daun kari. Kemudian masukkan bahan yg di blend kan..
  5. Setelah bahan tumis wangi dan garing, masuk kan sedikit air, dan kemudian masukkan Ikan..
  6. Setelah Ikan hampir masak, masukkan se lebih air tadi. Setelah agak mendidih, masukkan santan, tomato, terung, bendi & cili hijau..
  7. Setelah masukkan semua bahan sayuran tadi, masukkan garam dan rasa. Setelah sayuran semua sudah lembut, boleh tutup api..
  8. Hidangkan bersama nasi panas!.

Ikan merah segar yang siap disiang dan dibersihkan dari Instagram @seafoodelivery. Biasanya kalau ikan merah, yang terbayang dalam kepala ialah ikan masak lemak, masak asam pedas, sup ikan atau kari ikan. Ikan merah ini dimasak apa pun sedap macam ikan berlado, atau asam rebus atau masak tiga rasa. Biasanya aku kalau masak kari ikan mesti guna ikan bawal hitam…tapi dah kerana ada ikan kembung jadi kita gunalah ikan kembung untuk masak kari. Resepinya pun cukup senang dan mudah…oleh kerana blender aku rosak jadi semua bahan aku hiris sahaja….dan mak aku memang tak gemar sangat makan kari pekat-pekat.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Baca Juga >  Cara Mudah Kari kepala ikan style mama

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *