Cara Mudah Roti Paung Terengganu

Roti Paung Terengganu. If you are, you will be familiar with Roti Paung (I spell it with a "g" instead of Roti Paun). It is a yeasty buttery sweet bun with a wonderful aroma. Some Roti Paung have sweet coconut filling but I am not a fan of those.

Roti paun is a small little buns that inside wrap with butter and this is one of the specialty in Kuala Terengganu. This is the roti paun that I first tasted. It was given by my SIL who came all the way from Kuantan (she bought this during her trip to Kuala Terengganu).

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Roti Paung Terengganu Salah satu cara mudah untuk mendapatkan resipi secara percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, kamu boleh mencuba resipi percuma dengan berbuat carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

If you are, you will be familiar with Roti Paung (I spell it with a "g" instead of Roti Paun). It is a yeasty buttery sweet bun with a wonderful aroma. Some Roti Paung have sweet coconut filling but I am not a fan of those.

Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Mee Rebus Terengganu

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Roti Paung Terengganu:

  1. Sediakan 500 g of tepung gandum/tepung roti/high protein.
  2. Sediakan 11 g of yis.
  3. Sediakan 2 of sb mentega.
  4. Sediakan 2 of sb susu pekat.
  5. Ambil 5 of sb gula.
  6. Sediakan 1 of cwn air [email protected] milk.
  7. Pastikan 1 of st garam.
  8. Ambil 1 of biji telur dikacau.
  9. Pastikan of Bahan inti dicampur sebati.
  10. Sediakan 5 of sb marjerin.
  11. Pastikan 4 of sb gula pasir.
  12. Sediakan of Sapuan.
  13. Pastikan of Campuran 1 biji telur+1 sb fresh milk.
  14. Sediakan of Mentega.
  15. Ambil of Bahan tambahan optional (tak letak pun Insyaallah jadi jugak rotinya..don’t worry).
  16. Sediakan 1 of st shortening/softener.
  17. Ambil 1 of st double acting baking powder.
  18. Pastikan 1 of st bread improver.

Roti Paung : My Ultimate Carb Crave A couple of weeks ago I baked two trays of Roti Paung (Terengganu Butter Buns) for my parents. Yup, my folks are in town. Since it was for them (and my brother) to enjoy, I ate only one just for quality control. hometown specials (Terengganu) roti paung. i don't know if anyone from outside of my hometown, Terengganu has ever heard of the roti paung (pronounced as "pa-ung", in separate syllables), or the state's signature sweet buns.you can't find this precious delicacy anywhere else, i believe.my parents came down to KL recently with my youngest sis, and mom brought us some goodies from.

Baca Juga >  Cara termudah Acar Timun Terengganu

Langkah Penyediaan untuk memasak Roti Paung Terengganu:

  1. Guna breadmaker,campurkan semua bahan. Setkan untuk menguli doh ikut BM masing2 – uli dan fermentation (kalau tak guna BM boleh uli [email protected] heavy duty mixer/mixer uli 20minit,kemudian simpan doh bertutup selama 1 jam..
  2. Keluarkan doh. Tumbuk2 buangkan angin. Uli2 sikit bagi doh licin. Bulat2kan,masukkan inti. Bulat2 kan letak dlm loyang. Tutup doh dan biarkan lebih kurang 20-30 minit sehingga doh mengembang 2x ganda..
  3. Panaskan oven 160-170c.
  4. Sapukan campuran telur dan susu ke atas doh yang sudah mengembang. Bakar 15-20 minit..
  5. Keluarkan dari oven,terus sapukan mentega untuk roti yang berkilat. (Gambar saya tu tak sempat sapu mentega..dah lesap😅).
  6. P/s: ape2 inti pun boleh..tapi inti marjerin ni mmg asli tganu…

Roti Jala, 'net bread' or crepes is a net or lacy type of crepe, which sometimes replaces the staple rice, made from a crepe-like batter. A special cup or mould with small holes is used to make the lacy crepe which is cooked over a hot griddle. Its actually the first day of the fasting season, so only fast food & Chinese food stall available here during the day (& Kelantan as well). Sadly, not be able to try the local Nasi kerabu! When I was younger, afternoon tea was pretty much a daily routine.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *