Cara termudah Mee Kari Susah Nak Cari

Mee Kari Susah Nak Cari. Kali ini kami nak bagi mee kari resepi istimewa khas untuk anda buat dengan beberapa tips istimewa. Untuk dapatkan kuah mee yang sedap , anda kena buat air stok udang. Kadang-kadang tetamu nak datang bagi short notice, kita pun tak ada idea nak sediakan menu yang menarik.

Mee Kari merupakan resepi yang amat lazat untuk dimakan bersama seisi keluarga. Aroma karinya dapat menarik minat sesiapa sahaja dan rasanya memikat hati sesiapa yang merasainya. Dari jauh pun dah boleh bau tau.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Kali ini kami nak bagi mee kari resepi istimewa khas untuk anda buat dengan beberapa tips istimewa. Untuk dapatkan kuah mee yang sedap , anda kena buat air stok udang. Kadang-kadang tetamu nak datang bagi short notice, kita pun tak ada idea nak sediakan menu yang menarik.

Mee Kari Susah Nak Cari Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Bagaimana Mi Rebus Tulang

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Mee Kari Susah Nak Cari:

  1. Sediakan 1/4 of kilo ayam.
  2. Ambil 1 of paket mee kuning.
  3. Ambil 2 of biji telur.
  4. Ambil 1 of biji lobak.
  5. Ambil 1 of biji tomato.
  6. Ambil 1 of genggam sawi.
  7. Ambil 2 batang of kacang panjang.
  8. Pastikan 1/2 of paket santan.
  9. Pastikan 2 of sudu serbuk kari.
  10. Pastikan 2 of tangkai daun kari.
  11. Ambil 5 of biji tauhu kering.
  12. Sediakan 5 of biji bebola daging.
  13. Pastikan of Bahan tumis.
  14. Ambil 4 of biji bawang merah.
  15. Pastikan 4 ulas of bawang putih.
  16. Sediakan 2 batang of serai.
  17. Sediakan 2 of inci kunyit hidup.
  18. Sediakan 4 of inci halia.
  19. Ambil 2 of sudu cili boh.
  20. Sediakan 2 of biji buah keras.
  21. Sediakan 1 batang of kayu manis.
  22. Ambil 2 of bunga cengkih.

Kalau tetamu nak datang, bolehlah sediakan resepi mee kari nih. Sebab caranya mudah, murah dan jimat. Nak cari resepi apa ya.taip di sini. Mee Kari sedap dan mudah penyediaannya Dah lama teringin mee kari, baru kali ini dapat cuba memasak.

Langkah Penyediaan untuk memasak Mee Kari Susah Nak Cari:

  1. Sediakan bahan. Bahan tumis dikisar kecuali kayu manis dan bunga cengkih..
  2. Gorengkan kayu manis dan bunga cengkih. Tumis bahan yang diblend. Sampai naik bau, masukkan daun kari..
  3. Masukkan kari. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan ayam dan bebola. Masukkan air. Biarkan hingga ayam lembut..
  4. Celur mee. Jangan rebus. Celur saja. Dan rebuskan juga telur..
  5. Masukkan santan, perasa dan tauhu kering..
  6. Masukkan sayuran, biarkan hingga mendidih lagi sekali..
  7. Siap!.

Selalunya makan mee kari yang dimasak oleh kawan-kawan. Tapi kali ini, Sue masak ikut resepi seorang sahabat fb yang memang pakar memasak. Resepi mee kari nyonya ni tak lah susah mana. senang je nak buatnya. semua orang pun boleh. Bahan nak guna pun mudah nak cari. Sebab saya tak makan pedas, maka bila kat kedai makan macam was was nak order takut pedas melampau.

Baca Juga >  Bagaimana Mee Rebus Trengganu

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *