Langkah Mee Rebus Terengganu

Mee Rebus Terengganu. Resepi Mee Rebus Terengganu (Sedap Mengancam) Sedapnya kalau dapat makan mee rebus terengganu petang ini. Penggemar mee rebus terengganu sila mendekat kerana kami ada resepi mee rebus terengganu lazat. Cara Buat Mee Rebus Terengganu Terdapat pelbagai variasi masakan untuk mee rebus.

Resepi mee rebus terengganu ori saya dapat dari saudara yang menetap di sana. Resepi mee rebus terengganu tanpa kiub pati ayam tau. Habis licin kuah dihirup anak-anak dan suami.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Resepi Mee Rebus Terengganu (Sedap Mengancam) Sedapnya kalau dapat makan mee rebus terengganu petang ini. Penggemar mee rebus terengganu sila mendekat kerana kami ada resepi mee rebus terengganu lazat. Cara Buat Mee Rebus Terengganu Terdapat pelbagai variasi masakan untuk mee rebus.

Mee Rebus Terengganu Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Langkah Mee Rebus Cara Abang

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Mee Rebus Terengganu:

  1. Ambil of ❤ 2 paket mee kuning – di celur.
  2. Ambil of ❤ 4 biji bawang merah.
  3. Ambil of ❤ 3 biji bawang putih.
  4. Ambil of ❤ 1/2 biji tomato.
  5. Ambil of ❤ 1 sudu besar serbuk lada hitam.
  6. Sediakan of ❤ 3-4 ketul dada ayam – di potong kecil.
  7. Sediakan of ❤ 8 cawan air.
  8. Pastikan of ❤ 1 ketul kiub ayam.
  9. Ambil of ❤ 5 sudu besar sos cili.
  10. Pastikan of ❤ 5 sudu besar sos tiram.
  11. Ambil of ❤ 3-4 biji telur.
  12. Sediakan of ❤ 1 paket fish ball.
  13. Pastikan of ❤ 1 pokok sawi.
  14. Sediakan of ❤ 1 lobak – di potong kecil.
  15. Ambil of ❤ 2 sudu teh garam @ secukupnya.
  16. Pastikan of ❤ 1 sudu besar gula pasir.
  17. Sediakan of ❤ limau kasturi secukupnya.
  18. Pastikan of Sambal Kicap.
  19. Sediakan of ❤ 3-4 tangkai cili api.
  20. Sediakan of ❤ 2 biji bawang putih.
  21. Pastikan of ❤ 1/2 cawan kicap.
  22. Sediakan of ❤ 3 sudu besar sos cili.

Selain resepi mee rebus terengganu, kami juga menulis resepi lain yang mendapat perkongsian ramai. Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami. Jangan lupa like dan share resepi ini ya. MaDiHaA ucapkan terima kasih untuk resepi mudah ni ye.

Langkah Penyediaan untuk memasak Mee Rebus Terengganu:

  1. Blend bawang merah, bawang putih & tomato. Kemudian, campur dgn serbuk lada hitam.
  2. Tumis bahan2 blend hingga masak. Kemudian, masukkan ayam. Kacau seketika.
  3. Masukkan air, kiub ayam, sos cili & sos tiram. Kacau hingga mendidih. Sepatutnya sos cili dgn sos tiram ni di campur selepas tumis bahan2 blend tapi saya terlupa..al-maklum laa dah lama tak buat😆😅 tapi boleh juga di campur selepas masukkan air ni..tak menjejaskan rasanya pun..hehe…
  4. Potong sayur2. Kemudian, masukkan carrot, fish ball, garam & gula. Jika nak campur fish cake pun boleh..tapi saya tak berapa menyukainya 😅.
  5. Bila sudah mendidih, masukkan telur satu-persatu. Jangan di kacau lagi. Setelah agak telur masak, baru di kacau..
  6. Akhir sekali, masukkan sawi. Kacau sekejap & tutup api.
  7. Sambal Kicap- Tumbuk bawang putih & cili. Kemudian, campur kicap & sos cili.
  8. Celur mee kuning sekejap. Letak dlm mangkuk. Kemudian tuang kuah yg telah masak tadi. Picit limau kasturi..sedia utk di makan.
Baca Juga >  Langkah Mee kari Nyonya

Rasanya inilah resepi Mee Rebus paling mudah sekali. Mee rebus is one of the many noodles dishes popular in Malaysia. It is yellow noodles served with a thick spicy potato-based gravy and garnished with a hard-boiled egg, spring onions, bean sprouts, fried shallots, tau kwa (dried/ fried beancurd) and lime juice. Jangan Lupa Subsribe Channel Ini Untuk Mendapatkan Menu² Yang Simple Dan Yang Penting #janjisedap Resepi Mee Rebus Terengganu – Kisah Terengganu, mengambil peluang ini untuk mencuba resepi dari Kak Nor yang benar-benar orang-orang Terengganu yang mengapa ia lahir, tumbuh & tinggal di Terengganu sehingga kini. Mula-mula kami ingat nak beli siap jer dekat kedai, tapi memandangkan dekat rumah dah ada bahan-bahan nak buat Mee Rebus Terengganu ni jadi buat sendiri la.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *