Bagaimana Resepi Ayam Masak Merah

Resepi Ayam Masak Merah. Resepi Ayam Masak Merah yang ini diambil dari blog Ana Suzana yang dipelajari dari ayahnya yang merupakan seorang tukang masak bagi majlis kenduri kawin yang tersohor di kampung beliau. Dah lama resepi ini disalin, cuma belum ada kesempatan dan masa yang sesuai untuk dicuba sendiri sehingga lah hari ini. Selain menyediakan ayam masak merah, saya juga sediakan udang masak lemak cili padi dengan kacang buncis dan telur dadar.

Ayam masak merah ni sesuai dimakan dengan nasi putih, nasi minyak, nasi lemak dan nasi tomato. Tak tau la nak kata tapi kalau makan ayam masak merah di kenduri kahwin, mesti lauk tu sedap teruk. Kalau suka makan ayam masak merah style kenduri kahwin, ni RASA kongsikan resipinya.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Resepi Ayam Masak Merah yang ini diambil dari blog Ana Suzana yang dipelajari dari ayahnya yang merupakan seorang tukang masak bagi majlis kenduri kawin yang tersohor di kampung beliau. Dah lama resepi ini disalin, cuma belum ada kesempatan dan masa yang sesuai untuk dicuba sendiri sehingga lah hari ini. Selain menyediakan ayam masak merah, saya juga sediakan udang masak lemak cili padi dengan kacang buncis dan telur dadar.

Resepi Ayam Masak Merah Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Cara Mudah Muffin Telur Simple

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Resepi Ayam Masak Merah:

  1. Ambil of Ayam 5 ketul.
  2. Pastikan of Cili kisar 8 sudu.
  3. Pastikan of Bunga lawang 2 biji.
  4. Sediakan 1 batang of Kulit kayu manis.
  5. Sediakan of Bawang besar (dipotong bulat).
  6. Pastikan of Sos tomato 4 sudu.
  7. Ambil of Gula 1 stengah sudu.
  8. Sediakan of Kunyit.
  9. Ambil of Garam secukup rasa.

Saya share resepi ayam Masak Merah yang biasa saya buat. Hehehehe segan lak nak share sebenarya sebab ramai lagi yang pandai dan masak sedap-sedap. Tapi sebab ramai jugak yang minta saya share, jadi saya share pada sesiapa yang sudi nak mencuba. Versi pertama dulu mekza pernah share, bahan dia pun banyak.

Cara-cara untuk memasak Resepi Ayam Masak Merah:

  1. Lumurkan ayam dengan kunyit dan garam.
  2. Goreng ayam sehingga masak dan ketepikan..
  3. Gunakan minyak yg digunakan untuk mengoreng ayam. Tumis kulit kayu manis, bawang yg dipotong dadu dan bunga lawang hingga naik bau.
  4. Masukkan cili kisar dan masak sehigga naik minyak. Campurkan gula dan sos tomato..
  5. Masukkan ayam yg digoreng dan gaul sebati.
  6. Masukkan garam dan bawang yg dipotong bulat. Biarkan hingga layu dan sedia untuk dihidangkan.

Yang ni versi kedua pula, bahan dia sangat lah simple. Untuk versi ketiga, mekza akan share lain kali. Ok jom tengok resepi di bawah. Sekarang ni, Dya pulak yang masak resepi ayam masak merah. Bahan-bahan yang digunakan cara Dya takdalah renyah sangat.

Baca Juga >  Bagaimana Lala masak tumis tomyam putih

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *