Langkah Nasi Lemak (cara masak nasinya untuk Nasi Lemak)

Nasi Lemak (cara masak nasinya untuk Nasi Lemak). Read Customer Reviews & Find Best Sellers. Macam mana cara buat nasi lemak nak bagi jadi elok aja kejadiannya ya?" Nasi lemak adalah makanan paling popular di Malaysia. Orang Melayu, Cina, India semua suka makan nasi lemak.

Ada yang mentah, ada yang lembik. Susah nak dapatkan tekstur nasi yang sempurna macam yang peniaga jual tu. Namun, ada panduan yang boleh anda cuba.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi Lemak (cara masak nasinya untuk Nasi Lemak) Salah satu cara mudah untuk mendapatkan resipi dengan percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, anda boleh mencuba resipi percuma dengan berbuat carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Read Customer Reviews & Find Best Sellers. Macam mana cara buat nasi lemak nak bagi jadi elok aja kejadiannya ya?" Nasi lemak adalah makanan paling popular di Malaysia. Orang Melayu, Cina, India semua suka makan nasi lemak.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Langkah Nasi Ayam 3 warna

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Lemak (cara masak nasinya untuk Nasi Lemak):

  1. Ambil 1 cawan of beras.
  2. Pastikan 1 cawan of santan.
  3. Sediakan 1 ulas of bawang kecil.
  4. Ambil 1 of inci halia.
  5. Pastikan 2 helai of daun pandan.
  6. Ambil 1/2 of sudu kecil garam.

Menurut Leng Loy, cara masak nasi lemak yang dikongsikan adalah resepi turun temurun dari ayahnya yang pernah berniaga di sebuah kantin sekolah. Nasi lemaknya adalah yang paling sedap di situ dan sering dipuji oleh guru-guru sekolah kerana nasinya berbau wangi dan rasa santan yang sangat sedap. Hi Semua, di atas permintaan ramai, Che Nom nak kongsikan resepi hidangan yang boleh kitakatakan sebagai hidangan rasmi rakyat Malaysia iaitu Nasik Lemak, be. Di sini kami kompilasikan beberapa tips masak nasi lemak yang mudah beserta cara buat sambal yang 'power'.

Cara-cara untuk memasak Nasi Lemak (cara masak nasinya untuk Nasi Lemak):

  1. Cuci bersih beras, kemudian toskan airnya. Halia & bawang kecil dihiris halus. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau rata. Kemudian, tenggek atas api dapur. Bila, air mendidih kacau nasi semoga tidak melekat dekat periuk. Bila air nasi hampir kering, kacau sekali lagi supaya nasi tidak melekat dekat periuk. Bila nasi sudah kering, kecilkan api dan tutup periuk dengan tutupnya untuk nasi masak. Biarkan dalam 10minit, kemudian bolehla tutup api dapur..
  2. Dah siappp, bole la hidangkan dengan sambal tumis (nanti saya share style mak saya buat pula ye 😉☺️), telur rebus/telur goreng, ikan bilis goreng & juga timun!.

Salah satu tips untuk menjadikan nasi lemak lembut adalah dengan merendam. Dalam video di atas ni juga semua step membuat resepi nasi lemak termasuk cara untuk dapatkan nasi lemak berderai dan tahan lama tidak basi kami sertakan. Di sini kami kompilasikan beberapa tips masak nasi lemak yang mudah beserta cara buat sambal yang 'power'. Walaupun menggunakan rice cooker, nasinya tetap lembut dan lemak. Lihat juga resep Nasi lemak enak lainnya.

Baca Juga >  Cara Mudah Nasi lemak piang avengers papa zul

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *